Островът на цветята - Мадейра

мадейра 2 юни 2021

Тропически цветен рай в Европа? Такова място съществува и името му е Мадейра!

Остров Мадейра е част от Португалия, намира се в Атлантическия океан и местоположението му всъщност е по-близо до Мароко, отколкото до континентална Европа. Благодарение на изключително благоприятния климат, о-в Мадейра се радва на топло време и слънце през цялата година. Островът е автономна област на Португалия, а любопитен факт е, че 70% от територията му е национален природен парк. Територията на Мадейра е 740 кв.км, а населението на острова около 300 хил. души.

Мадейра на португалски означава "дърво" и има защо. Природата на острова е цветна, изобилстваща от зеленина и хиляди видове растения, а именно заради мекият климат всичко цъфти целогодишно.

Фуншал е столицата на Мадейра и от централната му част можете да се качите на лифт, който за 15 минути да Ви отведе до върха Монте, откъдето се откриват невероятни гледки към острова и Атлантическия океан. Пътешествието завършва в страхотния Монте Палас, където се намира и екзотична градина с множество видове растения от цял свят. Задължителна за посещение е Ботаническата градина Jardim Botânico, разположена високо над Фуншал. С невероятни гледки към града и околностите, грабващи вниманието са красивите екзотични цветя и дървета в градината.

Природните басейни в Порто Мониз са също интересна локация за посещение. Разположени в Северозападната част на острова, тези натурално сформирани водни басейни са в резултат на вулканична лава и са пълни с кристалночиста морска вода. Те са и основната забележителност на селището Порто Мониз. Площта на басейните е общо около 3800 кв.м. и на разположение на посетителите са детски басейн и детска част за игри. Можете да поплувате и да се гмуркате или просто да отпочинете на някоя скала в малките природни лагуни на това интересно природно място.

Друа интересна локация, която не е за пропускане, е градчето Сантана разположено в североизточната част на острова. Първите заселници на мястото са се появили около 1550 година и са били хора от континентална Португалия. Те се наричат Bragados, с оглед на това че повечето от тях са били от региона Брага в страната. Сантана е една от най-популярните локации на о-в Мадейра, известна с малките си традиционни къщички с триъгълни сламени покриви. В Сантана се намира и Madeira Theme Park - чудесно място за деца и възрастни с вълнуващи скоростни влакчета и забавления. От 2001-ва година насам селището Сантана е прието да бъде град.

Град Сантана

Не на последно място трябва да споменем и кулинарията. Храната в Мадейра се характеризира със средиземноморския си стил и се състои от пресни и разнообразни съставки, типични за богатата вулканична природа на острова, морска вода и изключително благоприятен климат. Риба, месни продукти, тропически плодове, сладки вкусотии, традиционен хляб и здравословни зеленчуци - никой не може да устои на разнообразието на вкусната кухня на острова. Типични за мястото са супата с лук и домати, туна стекът с печена царевица, риба комбинирана със сладкия вкус на плодове, традиционната Еспетада ( телешки шишчета), кълцано свинско и не на последно място десертите с маракуя - високо ценен плод на остров Мадейра.

Традиционни за Мадейра са разбира се и морските ястия

Остров Мадейра е уникална възможност да се докоснете до нещо наистина различно като преживяване - малък екзотичен остров, съчетаващ в себе си традиционната португалска култура с автономните си порядки и традиции. Всеки посетил този красив неповторим остров, остава очарован завинаги и често се завръща отново и отново, защото това което има Мадейра, не притежава никоя друга земя.

Тагове

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.